Etkili Bir Öğrenme Deneyiminin Anatomisi

Özlem Bilge
3/6/2024

Etkili Bir Öğrenme Deneyiminin Anatomisi

Kişisel ve mesleki gelişimimizi sağlamak için birçok eğitime katılıyoruz. Katıldığımız eğitimlerde eğlenerek öğrendiğimizde, aktif olarak katılım sağladığımızda, sunulan içerik, eğitimci ve diğer katılımcılarla bağ kurduğumuzda daha kalıcı bir öğrenme deneyimi gerçekleştiriyoruz.  Yaşadığımız öğrenme deneyimi sırasında ve sonrasında bizde merak uyandıran, düşündüren, sorgulatan, geliştiren ve dönüştüren eğitimler bakış açımızı şekillendiriyor. Elbette her öğrenme deneyimi dönüştürücü olmayabilir ancak güçlü öğrenme deneyimleri (sizin için kalıcı olan türden) öğrenme gelişimin kalbinde yer alıyor.

Etkili bir öğrenme deneyimi anatomisi, eğitim sürecinin her aşamasında belirli unsurların dikkatlice planlanmasını ve uygulanmasını gerektirir. YADA Eğitim tam da bu felsefeden yola çıkarak eğitim içeriklerini oluşturmakta ve her bir katılımcıya bu deneyimi yaşatma çabasındadır. Eğitimlerimiz için detaylara bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etkili bir öğrenme deneyimini  iyi yapan şey nedir?

Bir öğrenme deneyimi, kişi için öğrendiği herhangi bir kişisel  deneyimdir. Ancak iyi bir öğrenme deneyimi katılımcının duygusal açıdan kendisini iyi hissettiği deneyimdir. Duygularımızın öğrenme ve gelişmesindeki rolünü düşündüğümüzde mutlu olduğumuzda, sunulan içerikle etkileşimli bir şekilde bağ kurduğumuzda, kendimizi güvende hissettiğimizde daha iyi öğreniriz.  Buradaki temel nokta eğitimin duyguları odağına alan bir yapıda planlanmasıdır. Öğrenme deneyiminin baştan sona kadar yetişkin öğrenme pedagojisine uygun olarak planlanması gerekir. Katılımcının aktif rol alması, duygularına hitap etmesi, kendi kişisel bilgi ve deneyimleriyle bağ kurması öğrendiklerini hatırlamasına yardımcı olur. Öğrenme stilleri ile çeşitlendirilen bir öğrenme süreci her bir katılımcının kendi öğrenme stiline uygun bir öğrenme deneyimi yaşamasına fırsat sağlar. Görsel, işitsel, kinestetik ve dokunsal öğretim teknikleri ve materyaller her katılımcının sürece aktif olarak dahil olabilmesine yol açar. Sunulan içeriğin katılımcının ihtiyaçlarını karşılaması, değer gördüğünü hissetmesi, başkalarıyla öğrenmenin sosyal yönünü ele alarak etkileşime geçmesi kalıcılığı artırır. Tüm katılımcılarla işbirliğine dayalı bir öğrenme ortamı motivasyonu artırır.  Uluslararası Yetenek Geliştirme Derneğine göre etkili bir öğrenme deneyimi, katılımcıda  olumlu bir duygusal tepki yaratır. Merak, motivasyon ve cesaretle yeni bilgiyi edinme ve kullanma isteği yaratarak  birçok olumlu duyguyu hissettirir.

Öğrenme deneyimi ile öğrenme etkinliği arasındaki fark nedir?

Bir öğrenme deneyimi, bir öğrenme etkinliği ile tam olarak aynı şey değildir. Bir öğrenme etkinliği eğitimin  içerik, modülü için oluşturulan katılımcının katıldığı herhangi bir planlı etkinliktir. Bir öğrenme deneyimi etkinliğe katılımcının kişisel deneyimini ifade eder. Tek bir öğrenme etkinliği ile ilgili değil öğrenenin yolculuğuyla ilgilidir. Başka bir deyişle iyi tasarlanmış bir veya daha fazla öğrenme etkinliği iyi bir öğrenme deneyimine yol açabilir. Eğitimin başından sonuna kadar kendi öğrenme yolculuğunun baş kahramanı olan katılımcı öğrenme serüveninin devam edip etmeyeceğine karar verir. Katılım sağladığı eğitim ya yeni kapıların anahtarını açacak merakı uyandırır ya da karşısına çıkan kapıları kilitler o öğrenme serüvenini sonlandırır. Bu nedenle öğrenme deneyimi her kişi için baştan sona özeldir. Tüm adımları erişilebilir, kapsayıcı bir şekilde planlanmalıdır.

Etkili öğrenme deneyimlerinin ortak özellikleri nelerdir?

Etkili, iz bırakan  öğrenme deneyimlerinin her biri benzersizdir. Her bir deneyim kendi içinde kişinin aldığı eğitimin bilgi ve deneyimleriyle harmanlanarak başlattığı öğrenme yolculuğudur. Bu yolculuğu benzersiz kılan ortak özellikler vardır.

  • Deneyimin kişiselleşmesini sağlar.
  • Duygusal olarak iyi oluş hâlini destekler.
  • Merak uyandırır, sorgulatır, düşündürür. Eyleme geçmesi için cesaretlendirir.
  • Katılımcıyı eğitimin başından sonuna kadar bir öğrenme, gelişim yolculuğuna çıkarır.
  • Katılımcının ihtiyaçlarına göre tasarımı yapar ve eğitim süresince ihtiyaçları dikkate alır ve  giderir.
  • Katılımcının kendi kişisel bilgi ve deneyimleriyle aktif olarak katılmasını derinleşmesine olanak sağlar.
  • Öğrenme ve gelişme sürecine kapsayıcı, adil, erişilebilir olarak kolayca katılmasını sağlar.
  • Öğrenilen bilgi ve deneyimin nasıl kullanılabileceğini, uygulanabileceğini gösterir. Bilgiyi kullanışlı hale getirir.
  • Öğrenilen bilgi üzerinde derinlemesine düşünülmesine ve paylaşılmasına olanak tanır.

Peki etkili bir öğrenme deneyiminin anatomisinde neler yer alır?

Herkesin öğrenme sırasında yüksek motivasyon ve kararlılık göstermesi beklenemez. Bir Fransız atasözü der ki "Bir atı suya götürebilirisiniz ama ona zorla su içeremezsiniz.” Her katılımcının kişisel olarak öğrenmeyi istemesi, deneyime  dahil olması kendi kararına ve isteğine bağlıdır. Ancak  aktif katılım kararının alınmasına, motivasyonunun artmasına aracılık edebilirsiniz.

📌 Herkesin öğrenmeye erişebildiğinden emin olun.

Eğer öğrenme deneyimi herkes için erişilebilir değilse öğrenme etkili olamaz. Tüm katılımcıların içerikle  etkileşim içinde olabilmesini sağlamak anlamına gelir. Aynı zamanda sunulan materyallerin çeşitliliği, katılımcı ihtiyacına göre tasarımı ve ulaşmasını kolaylaştırmak anlamına da gelir.  

📌 İlgi çekici hale getirin.

İyi bir öğrenme deneyimi katılımcının ilgisini çekmelidir. Katılımcının etkinliklerde ilgili, aktif ve etkileşimli olması gerektiği anlamına gelir. Oyunların oynanılması, aktif öğrenme tekniklerinin kullanılması, oyunlaştırmaların olması  ilgiyi artırır.

📌 Aşırıya kaçmayın.

Katılımcılara çok bilgi vermeye çalışmak da bilgi yorgunluğu oluşturur. “Az çoktur.” yaklaşımını dikkate almak gerekir. Fazla bilgi dikkatini  odaklamayı zorlaştırır. Bilgi net ve anlaşılır bir şekilde iletmelidir. Karmaşık kavramlar basit bir dille açıklanmalı ve anlaşılmayı kolaylaştıracak örnekler verilmelidir. Bilgiyi grafik düzenleyicilerden, aktif düşünme tekniklerinden, teknolojik araçlardan yararlanarak vermek daha etkilidir.

📌Süreci ve sonucu değerlendirin.

Öğrenme sürecinin her aşamasında katılımcıların  kendi kişisel deneyimi ile ilgili öz değerlendirme yapmasına fırsat verilmelidir. Eğitim sürecinde süreç değerlendirme yöntemleri kullanılarak güçlü ve gelişmeye açık noktalar  belirlenmelidir. Eğitimin sonunda ise  öğrenme hedeflerine ne derece ulaşıldığını belirlemek için sonuç odaklı değerlendirme yöntemleri kullanılmalıdır.

📌 Destekleyici bir öğrenme ortamı oluşturun.

Psikolojik güvenliği sağlamak gerekir. Katılımcının kendisini güvende hissedeceği, hata yapmaktan korkmayacağı ve denemeye teşvik edileceği bir ortam sağlanmalıdır. Düşünceleri ve soruları dikkatle dinlemelidir. Rahatça iletişim kurabileceği açık ve erişilebilir iletişim kanalları oluşturulmalıdır.  Onların fikirlerine ve endişelerine değer verildiğini hissettirmek çok önemlidir. Görüşlerinin değerli olduğu psikolojik olarak güven duymasını sağlar. Her katılımcının rahatlıkla katkıda bulunabileceği bir atmosfer oluşturur.

📌 Kişiselleştirmeye izin verin.

Her katılımcının farklı öğrenme yolları oluşturmalarını destekleyecek bir esneklik sağlamak gerekir.  Katılımcının kendi kişisel bilgi ve deneyimlerini paylaşmasına fırsat verilmelidir.

Özetle etkili bir  öğrenme deneyiminin içerikten daha fazlası olduğunu unutmamak önemlidir. Bunlar katılımcının öğrenme motivasyonu ve içeriğin sunumu ile ilgilidir. İçeriği mümkün olan en ilgi çekici ve en kolay şekilde sunmak sizin görevinizdir; böylece katılımcılar harika öğrenme deneyimlerine sahip olmakta özgür olurlar.

Kaynakça: https://www.litmos.com/blog/articles/good-learning-experience

Diğer yazılar

Eğitim alanındaki son gelişmeleri, yenilikçi öğretim metodlarını, uzman görüşlerini ve başarıya giden yolda ilham veren hikayelerle dolu bir kaynağı keşfedin, öğrenin, ilham alın.

İş Dünyasında Storytelling Eğitiminin Önemi

İş dünyasında storytelling eğitimi, etkili iletişimin ve çalışan bağlılığının anahtarıdır. Bu blog yazısında, storytelling eğitiminin insanlarla bağlar kurmayı kolaylaştırdığı ve şirket içi iletişimi güçlendirdiği anlatılmaktadır.

Hizmet İçi Eğitimin Çalışan Motivasyonuna Etkisi: Akademik Kanıtlarla Desteklenen Bir Analiz

Bu blog yazısında çalışanların sürekli gelişimi için sunulan hizmet içi eğitimlerin motivasyon üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. Akademik çalışmalarla desteklenen bu analiz, eğitim programlarının iş tatmini, verimlilik ve bağlılık üzerinde nasıl bir fark yarattığını gözler önüne sermektedir.

Crowia Eğitim Platformunda Yeni Eğitim İçerikleriyle Tanışın!

Crowia ve YADA Eğitim işbirliğinin anlatıldığı blog!

İkna Sanatı: Nöro-pazarlama Eğitiminin Gücü

Satış ekiplerinin, müşterileri daha iyi anlaması ve ikna etmeleri konusunda nöro-pazarlama eğitiminin önemine değinilen bu blog yazımızda amacımız, etkili satış stratejileri geliştirme konusunda bilimsel bir yaklaşım sunmaktır.

Performans Değerlendirme Raporlarını Eğitim Fırsatlarına Dönüştürmek: Çalışanlar İçin Doğru İçeriği Bulmanın Yolları

Çalışanlara performans değerlendirme yapıldıktan sonra nasıl bir yol izlenmeli ve eğitimler ile nasıl bir çözüm sunulmalıdır? Detaylar blog yazımızda.

Kurumsal Sürdürülebilirlik: Çalışan Eğitimi

Çalışan eğitimi birçok şirketin üzerinde durduğu bir konu. Bu yazımızda sürdürülebilir olabilmek için şirketlerde çalışan eğitiminin öneminin vurgulanıyor.

Çağın Ruhu: İş Dünyası ve Eğitim Sektöründe Dijital Dönüşüm Yolculuğu

Teknolojik gelişmelerin öğrenme sürecini ve iş yapış biçimlerini nasıl değiştirdiğini inceliyor. Adaptasyon ve inovasyonun kritik önemi vurgulanıyor.

Eğitim Sektöründe Kadın Gücü: Geleceği Şekillendiren Liderler

Eğitim sektöründe kadın gücünün önemi ve liderlik potansiyeli üzerine bir inceleme yaptığımız bu yazımızda, toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli bir çağrıda bulunulmakta, kadın istihdamına vurgu yapılmaktadır.

Düşünme Becerilerini Geliştirmek: Zihinsel Potansiyelinizi Keşfedin

Düşünme becerileri, günlük yaşamdan kariyer planlamaya kadar hayatımızın her alanında kritik önem taşır. Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünceyi geliştirerek, daha bilinçli ve etkili bir birey olabilirsiniz.

Birlikte çalışalım!

İletişime geç